null

Slik håndterer du 5 vanlige årsaker til tørr hud 


I motsetning til det mange tror kan også tørr hud være frisk og sunn. Tørr hud trenger ekstra pleie og fuktighet, men den er fremdeles frisk. Men hvis huden din er ekstremt tørr, kan det ha andre årsaker. Spørsmålet er altså hva som faktisk forårsaker tørrheten. 

En kvinne med hendene overlappende
1. Aldring

I takt med at vi blir eldre, blir huden tynnere og tørrere på grunn av hormonelle forandringer(1).Siden vi ikke kan skru tiden tilbake, er den beste måten å hjelpe huden på å gi den fuktighet morgen og kveld.  

Og glem ikke halsen når du smører inn ansiktet.Selv om du ikke trenger et separat produkt for dette området (ansiktskremen fungerer like bra), er det viktig å tilføre fuktighet til halsen for å forebygge linjer og rynker som er mer synlige på tørr og moden hud.  

En kvinne med en ullhatt og et ullskjerf trukket opp til nesen, med bare det høyre øyet synlig
2. Vær og klima

Å bo i et tørt klima kan påvirke hudens fuktighetsnivå negativt. En måte å motvirke dette på er å bruke løstsittende klær i naturlige materialer og vurdere å ha en luftfukter på soverommet eller andre steder i boligen der du oppholder deg mye. Den gjør luften fuktigere, noe som er gunstig for uttørket hud. Å oppholde seg mye i kulde og vind kan også være en belastning for huden. Pass på å bruke fuktighetskrem for tørr hud hver dag, og ikke bare i ansiktet – husk på å tilføre fuktighet til kroppen også. 

3. Svømming og bading

20 lengder i bassenget før frokost gjør kanskje underverker for hjerte-karsystemet, men alt vannet kan samtidig, ironisk nok, gjøre huden tørr.Dette skyldes at bassengvannet er behandlet med klor, som kan tørke ut huden. Dusj alltid av deg og smør deg med fuktighetskrem når du kommer opp av bassenget. Lotioner og kremer med ingredienser som avokadoolje gjør huden mykere(3). 

4. Jobb

I noen yrker eksponeres man for stoffer eller utfører fysiske oppgaver som kan gi ekstremt tørr hud.Hvis du for eksempel jobber i helsetjenesten, som frisør eller har et annet yrke der huden (vanligvis hendene) utsettes for potensielt irriterende kjemikalier, kan du ha økt risiko for å bli rammet av yrkesrelatert irritativ kontaktdermatitt, en vanlig type håndeksem. Et av symptomene er svært tørr hud med sprekker. Det er bedre å prøve å forebygge enn å måtte behandle i etterkant, og hvilke forsiktighetstiltak som er best, avhenger av yrket. Men generelt er det lurt å bruke hansker og beskyttelsesklær (4), bruke et mildt rengjøringsprodukt når du vasker hendene og smøre med fuktighetskrem, for eksempel Cetaphil Softening Cream, flere ganger om dagen.  

En kvinne gnir hudkrem på armen
5. En hudsykdom

Ekstremt tørr hud kan også være tegn på en underliggende hudsykdom, for eksempel psoriasis (som innebærer at hudcellene vokser for raskt(5)) eller eksem (det finnes mange typer eksem i tillegg til kontaktdermatitt, og de kan ha ulike årsaker, blant annet allergiske reaksjoner eller kontakt med irriterende stoffer).Hvis du har mistanke om at du har blitt rammet av en hudsykdom, anbefaler vi at du oppsøker en hudlege og følger behandlingen som blir foreskrevet. 


https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/skin-care-during-menopausehttps://www.livestrong.com/article/57045-benefits-hyaluronic-acid-skin/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/https://www.omicsonline.org/open-access/prevention-of-occupational-contact-dermatitis-2165-7556-1000165.php?aid=735505. https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis