null

En guide til tørr hud, fet hud og blandingshud 


Alle hudtyper kan ha sine egne utfordringer, og for å ta vare på huden på riktig måte må du derfor først vite hvilken hudtype du har.Her følger en hurtigguide som hjelper deg med å finne ut om du har tørr hud, fet hud eller blandingshud. Det gjør det enklere å finne en hudpleierutine som passer for nettopp dine behov. 

En bekymret kvinne ser på seg selv i speilet


1. Tørr hud

SLIK SER DEN UT: Personer med tørr hud har så godt som usynlige porer og en hud som kan se gusten og ru ut. Huden kan også ha rødaktige flekker og en tendens til linjer og rynker(1). 

SLIK GJØR DU: Hvis du har tørr hud, renser du den to ganger daglig med en mild ansiktsrens, som Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Unngå å bade eller dusje for lenge og i for varmt vann, fordi det kan gjøre huden enda tynnere. 

Å smøre ansiktet med fuktighetskrem umiddelbart etter rengjøring kan berolige huden og minimere synlige linjer(2). Påfør kremen mens huden fremdeles er fuktig, så binder den fuktigheten bedre(3). Hvis huden din trenger ekstra mye fuktighet, kan du gjerne bruke fuktighetskrem flere ganger daglig. 

Den perfekte fuktighetskremenfor tørr hud bør inneholde ingredienser som glyserin eller hyaluronsyre(4), som hjelper huden med å ta vare på fuktigheten.Og husk at det er nok å eksfoliere tørr hud en gang i uken. Bruk et mildt produkt med pleiende ingredienser. 

En smilende kvinne ser inn i kameraet med hodet i hendene
2. Fet hud

SLIK SER DEN UT: Fet hud er blank og har forstørrede porer. Det skyldes forhøyet produksjon av sebum (stoffet som smører og beskytter huden))5). 

SLIK GJØR DU: Hvis du har fet hud, kan det føles fristende å vaske ansiktet oftere, for å få bort overflødig talg og smuss. Men det er viktig å begrense rengjøringen til to ganger daglig, fordi overdreven vask faktisk kan føre til enda større talgproduksjon. Du kan prøve en ansiktsrens, som Cetaphil Daily Facial Cleanser, som er spesielt utformet for fet hud. 

Når det gjelder eksfoliering, er dette en behandling som fjerner døde hudceller, gir huden bedre glød og kan på lang sikt til og med øke kollegenproduksjonen. Hvis man har fet hud, kan det være gunstig å eksfoliere huden oftere (kanskje til og med en gang om dagen, forutsatt at man bruker et skånsomt produkt)(6). 

Påfør en lett fuktighetskrem én gang daglig, og velg en som passer for fet hud. Den beste fuktighetskremen for denne hudtypen er en som er lett, absorberes raskt og gjør huden mindre blank, for eksempel Cetaphil Daily Facial Moisturizer. Når du velger hudpleieprodukter for fet hud er det viktig å passe på at de er merket som ikke-komedogene, noe som betyr at de ikke tetter til porene(7). 

I tillegg til fuktighetskrem skal du bruke solbeskyttelse regelmessig og hele året, fordi det bidrar til forebygge skader fra UV-stråling.  

3. Blandingshud 

SLIK SER DEN UT: Hvis du har blandingshud, er det ganske sannsynlig at du merker både litt tørrhet og litt blankhet. Du merker kanskje for eksempel at pannen, nesen og/eller haken (den såkalte T-sonen) er blanke, mens kinnene er tørre. Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter man skal velge for best resultat. 

SLIK GJØR DU: Det beste er å bruke en skånsom ansiktsrens, som Cetaphil Gentle Skin Cleanser, og holde seg til en fuktighetskrem med oljefrie fuktighetsgivere som hyaluronsyre og glyserin. Ulike deler av ansiktet kan trenge litt ulike typer hudpleie (f.eks. hyppigere fuktighetstilførsel for tørre områder og lette fuktighetsprodukter på blanke områder)(8), så det beste er å være oppmerksom på hvordan huden reagerer og holde seg til den rutinen som passer best for nettopp din hud. 

1 https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type 2 https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/selecting-anti-aging-products 3 https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/selecting-anti-aging-products 4 https://www.aad.org/media/news-releases/saving-face-101-how-to-customize-your-skin-care-routine-with-your-skin-type 5 https://www.aad.org/media/news-releases/--small-changes-in-skin-care-routine-can-significantly-improve-skin-affected-by-acne-and-rosacea 6 https://www.aad.org/media/news-releases/evaluate-before-you-exfoliate 7 https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type 8 https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type